Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Säsongen tog slut i fjärde kvartsfinalen mot Västerås och tyvärr var väl kanske den sista matchen den sämsta. IFK hade chansen, man pressade Västerås och hade 1-1 i matcher. Nyckelmatchen var den tredje som förlorades med 3-4, där var IFK det bättre laget i 45 minuter och i efterhand så känns det som att en vinst där hade kunnat ge laget energi för att faktiskt gå vidare i slutspelet. Västerås är bra, det får man inte glömma och man slog ut Hammarby lätt med 3-0 i semin. IFK får ta nya tag, klura på hur man ska kunna ta klivet förbi kvartsfinal där vi nu åkt ut sju säsonger i rad och det klivet måste givetvis vara målet framöver.

Som sagt, ut i kvartsfinal för sjunde säsongen i rad. Det är ju IFK:s sportsligt bästa period vi är inne i just nu tror jag. Det är först nu vi har blivit ett stabilt slutspelslag över en längre period. Det är bra men man märker publikt att det har blivit en mättnad, man hör redan innan säsong från många som säger "det blir en ok serie och sen ut i kvarten". Det är väl den största faran egentligen med elitidrott när det blir förutsägbart, det dödar intresse. Publiken i Vänersborg vill känna att det kan bli en längre säsong, det viktigaste är inte att det blir så utan det är faktiskt känslan som är viktigast. Tror publiken på något bra så sprids det bra snack och intresset växer.

Min personliga känsla är att årets uttåg i kvarten känns lite annorlunda mot tidigare, det känns bättre nu. Att vi förlorade känns inte bra såklart och inget man ska vara nöjd med, det är farligt att vara nöjd, det är lätt att man fastnar på samma nivå då. Med bättre menar jag att IFK efter 0-3 i slutspel tre år i rad äntligen kunde mäta sig med motståndet, inte hela vägen men en bit. Dessutom har vi flera spelare som är unga och drivande, det talar för att det finns utveckling i gruppen kvar och det är viktigt. Dagens IFK är inte färdiga som många andra lag i slutspelet, lag som Edsbyn, Bollnäs, Hammarby och VSK ligger på sitt max nu. Det finns inte så mycket att utveckla där, många drivande spelare är äldre än drivande i IFK. Vi har tagit poäng mot många topplag under säsongen och det tyder på hög högstanivå. Så i mina ögon har IFK alla möjligheter att ta kliv kommande säsonger med rätt nyförvärv och såklart en ekonomi i balans.

Så tar vi nästa steg

Inte för att jag har facit men jag har en ganska klar bild av vad jag tror kommer krävas för nästa steg. Med nästa steg menar jag topp-6 i serien och en känsla av att vi har bra chans i ett slutspel. Några viktiga framgångsfaktorer.

1. Kontinuitet. Vi måste över tid behålla drivande spelare som kan utvecklas tillsammans och göra sina lagkamrater bättre.

2. Rätt nyförvärv. Inte värva för värvandets skull, ska det värvas ska det göras för att laget ska bli bättre inte för att bredda. Sen får man inte vara rädda för tuffa beslut, om det är på någon position som man tycker att man måste förstärka så får man jobba för det oavsett vem eller vilka som spelar där idag. Det är elitidrott och tuffa beslut måste tas ibland.

3. Publiken. Ja, vi på läktarna har stor betydelse för framgång. Visar vi att vi ställer upp, tror på laget och föreningen så skapar det positiv energi och givetvis ekonomi. Sen krävs det såklart mer än att folk tror på laget för att den stora massan ska komma, det måste jobbas med helheten i varje matcharrangemang, publik kräver mer och mer för att idag ta sig till arenor. Mer om det ska jag ta upp i nästa blogg, bra arrangemang för alla är framtiden!

Dags för final på Studenternas

Finallagen säsongen 18/19 blev Västerås och Villa. Inte oväntat sett till säsongen även om Västerås inte var en av huvudfavoriterna innan. Villa har dock varit storfavoriter hela tiden och hittills har man levt upp till det. SM-finalen pratas det mycket negativt om just nu och jag har full förståelse. 23:e mars spelas den och matchtiden är 18:00. Det är SVT som styr det sägs det. För mig är matchtiden obegriplig, speciellt med tanke på att damfinalen är redan kl 12.00 och att Sverige spelar i fotboll EM-kval mot Rumänien på Friends exakt samma tid som herrarnas final. Det är sjukt. Dessutom blir det tydligen inte någon bankett på slottet efter matchen pga den sena tiden. Jag hatar att vi misshandlar bandyn, det var samma under VM med krockar med andra matcher. SM-final och VM-final är stora grejer för bandyn som är oerhört viktiga, då måste vi undvika krockar så mycket som möjligt med andra matcher och evenemang. En annan grej med den sena matchtiden är ju fylla, många supportrar kommer börja vid frukost och det går sällan bra i samband med övertändning. En lång dag, så varannan vatten rekommenderas haha.

Ses och hörs inom kort!