Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Elitserien rullar på i en rasande fart, nu är det faktiskt bara fem matcher som återstår och det känns lite konstigt nu när det börjar bli något som temperaturmässigt liknar vinter. IFK parkerar just nu på en sjundeplats och man har häng på den viktiga sjätteplatsen trots raset nu senast mot Sirius i Uppsala. Det är bara att sikta uppåt och verkligen gå för seger i varje match som är kvar och sen efter VM får vi se hur långt det räcker. VM ska förövrigt bli riktigt kul, det blir för min del ett mer avslappnat sätt att titta på bandy än när jag tittar på IFK för där är ju känslorna utanpå ibland.

IFK Vänersborg har denna säsongen visat flera gånger att högstanivån är riktigt riktigt bra, vi har blivit bjudna på enormt fina insatser med toppar som 6-2 mot SAIK, 3-3 borta mot Villa, tvåsiffrigt borta mot Vetlanda och Frillesås, vilket inte många lag lyckas med. Frillesåsmatchen var ju häftig på många sätt, resultatet framförallt men också oerhört roligt att så många Vänersborgare åkte med dit i både bussar och bilar. Säkerligen närmare 300 Vänersborgare på plats runt isen, det är vansinnigt kul när det blir stort intresse runt något och folk samlas. En match och ett minne jag tar med mig. En annan häftig match var vinsten hemma mot Västerås där Öhrlund och Viklund gör varsina fantastiskt fina mål och publiken levde verkligen med i matchen. Tyvärr inte så bra publiksiffra men fin stämning ändå.

Lite problematiskt för IFK i jakten på topp 6 är att man ibland faller igenom lite, det är normalt med några svaga matcher varje säsong men IFK har lite för många sämre dagar och det är ju därför vi ligger sjua. Kapacitet finns för en högre position men jämnheten har vi inte haft. Det är framförallt Hammarby och Bollnäs vi jagar och där har vi tagit 1 poäng av 6 hittills, det är inte fördelaktigt när man jagar. Nu finns chansen kvar att snygga till det i hemmamötet mot Hammarby. Jämnheten har även saknats ibland under matchens 90 minuter, vi känns lite sköra och känsliga för motgång. Borta mot Tellus och Edsbyn svänger det från jättebra till jättedåligt. Nu senast mot Sirius var det motigt men vi var med ändå i paus och när Sirius ökar på i andra så fortsätter det bara sen. Villa hemma på annandagen, vi var med där också men när Villa fick utdelning så rann det iväg. Det gäller att kunna bita i och kämpa sig kvar i matcherna. Sen får man tänka på att vi har ett ganska ungt lag där många inte har spelat så jäkla länge i Elitserien och det påverkar så klart. Många av våra drivande spelare är 5-10 år yngre än flera av topplagens drivande spelare.

IFK Vänersborg har något att bygga vidare på, man är på rätt väg med lagbygget och det menar jag verkligen. Känns ju som man sagt så i 25 år men det är skillnad nu. Det är bättre balans än på många år i laget och vi har poängspelare fördelat över hela banan. Det är inte bara 1-2 som gör alla poäng. På mitten öser Viklund och Öhrlund in mål och assist, på topp levererar Jocke som vanligt men även Koch gör fler poäng än vanligt och Mikko börjar komma igång lite smått även om det producerats klart för lite där. Lundqvist och Löf är också mer delaktiga än tidigare och Kimmen på backplats har levererat 11 mål. Det finns en bättre spridning på poäng än tidigare. Sen så finns det svagheter i laget där det måste förstärkas om vi ska gå framåt men det tar vi efter säsong.

Det pratas mycket ekonomi

Ett av bandyns största problem är allt snack om ekonomi, det måste bort för det är direkt skadligt för sporten. Vissa klubbar har enorma problem och man har dessutom haft det lång tid, det ger negativa rubriker och drar bandyn i smutsen. Sen så retar det mig att storklubbar med usel ekonomi ibland har en skev självbild, man pratar om att "vi är viktiga för sporten" Ja ni är viktiga som en del av bandyn, men det är fan inte viktigt att ni är i toppen, faktum är att det inte ens är viktigt att ni är i elitserien. Ni är viktiga på det sättet att ni driver en bandyförening för ungdomar och förhoppningsvis kämpar för en bred verksamhet som är en del av bandyn in i framtiden. Klarar man inte att vara ett topplag och samtidigt ha en fungerande ekonomi så måste man kanske välja en annan väg. Många har det tufft med ekonomin och kämpar hårt, jag har stor respekt för att det kan bli stora problem. Men jag har ingen respekt för förening som bidragit till ekonomiska krisrubriker i 8-10 år, den typen av förening skadar bara bandyn och tar energi från publik runt om i landet. Media älskar krisrubriker så det ska bandyn akta sig för att servera år efter år som vissa gör. All reklam är faktiskt INTE bra reklam.

På fredag kommer Tellus till hemmaborgen och då ska vi ta upp jakten på topp-6 igen, aldrig ger vi upp och alltid ska vi titta uppåt. Ses på fredag!